Llibre

Properament el contingut d'aquest web quedarà reflectit en format de llibre

dijous, 2 de juny del 2011

Per què un blog sobre el sac de gemecs?

Tan bon punt vaig començar a aprendre a sonar el sac de gemecs, a finals dels anys noranta del segle passat, em vaig interessar també per les fonts d’informació escrita que hi havia disponibles sobre l’instrument. D’entrada tenia el dossier sobre el sac de gemecs que havia elaborat el meu mestre, en Jordi Vallverdú, Xufu, per als seus alumnes del CAT. Era un dossier molt concentrat però contenia moltes qüestions i et feia venir ganes de llegir més sobre el tema. El mateix dossier era un bon punt de partida per fer-ho perquè tenia un apartat de bibliografia amb diverses referències. A partir d’aquí, en vaig obtenir unes quantes, d'aquestes referències, les que hi havia a l’abast a llibreries i biblioteques (en aquella època Internet era com a molt un somni per a la majoria): tres llibres (el de Jordi Tomàs, el de l’exposició de 1990 sobre el sac i el de Simó Busquets i Francesc Sans), els articles de revista de principis dels 80, sobretot de Carrutxa, i un monogràfic d’Amades sobre l'instrument.

Amb el temps, a còpia d’anar llegint i rellegint totes aquestes fonts, t'acabes preguntant: què més hi ha? I comences a remenar, i ara trobes una cosa aquí, ara en trobes una altra allà, però res de tan sistematitzat ni complet. I acumules dades, informacions, referències...: llibres que et compres, revistes a què et subscrius, fotocòpies a biblioteques de fonts que no es troben al mercat, i, finalment, esclar: Internet. I arriba un moment que ho tens tot espigolat i repartit i per trobar alguna cosa que recordes haver llegit però no saps ben bé on et tornes literalment boig. Total: vaig acabar bolcant tota aquella lletra dispersa a l’ordinador d’una manera mínimament sistematitzada.

Un bon dia se’m va ocórrer que ja que tenia la informació en suport informàtic podia fer-la pública i així algú altre podria aprofitar-la. Per aquest motiu vaig obrir aquest blog, on hi ha tot el que he anat recollint en aquests anys. Al final de cada entrada, si és el cas, consta la font bibliogràfica d’on prové la informació (moltes vegades el redactat de l’entrada és literal, fet a partir d’un collage de les diferents fonts). Si algú detecta cap error o cap mancança, pot comunicar-ho públicament. Així mateix, el format de blog em permet a mi anar ampliant o corregint les entrades amb noves informacions que trobi. La intenció és que algú que s’aproximi per primera vegada a aquest món del sac de gemecs ho tingui ben fàcil per satisfer la seva curiositat.



2 comentaris:

  1. Hola Jordi!
    He fet una ullada a totes les entrades i se t'ha de felicitar per la feina que estàs fent en aquest blog. Ets el primer en compilar i posar tota aquesta informació a la xarxa! I realment està molt bé, tal com dius, pels que vagin aprenent de l'instrument així com pels curiosos que vulguin aprendre'n quelcom. De veritat, felicitats!

    He vist que ja has fet una ullada al meu blog... tanmateix el tinc un xic oblidat amb tot el merder del treball de final de carrera.

    Una abraçada de sacaire a sacaire, ànims i fins aviat!

    Gerard

    ResponElimina
  2. Merci, Gerard. Felicitats a tu també pel projecte Borinots, està donant uns resultats molt i molt interessants. Tant de bo puguis reprendre el teu bloc, necessitem donar vida a la xarxa al nostre instrument!

    Una abraçada i força bufera!

    ResponElimina