Llibre

Properament el contingut d'aquest web quedarà reflectit en format de llibre

dissabte, 15 d’octubre del 2011

Sonadors de sac de gemecs. S. XIX i XX (VII)


En aquesta entrada reproduïm fotografies amb sacaires sense identificar.


-      Sacaire muntat a cavall, presumptament a la zona del Montseny. Col·lecció de Francesc Sans.-      Grallaire que va participar a la desfilada del seguici popular de Granollers per la festa major de 1965.-      Ball de pastorets de Vilafranca del Penedès. Anys 1910-1915. Programa de la festa major de Vilafranca de 1979. Col·lecció de Xavier Orriols.-      Festa major de Sitges. Cap a 1900. La foto correspon a la plaça de la Indústria de Sitges. Arxiu Històric de Sitges, col·lecció Matas i Puig.-      Postal amb el ball de panderos de Vilafranca del Penedès. Finals del s. XIX. Col·lecció de Joan Bosch.-      Ball de cercolets de Vilafranca del Penedès. Finals del s. XIX. A l’esquerra s’aprecia el grall d’un sac de gemecs i les mans del músic. Arxiu Carrutxa.A les tres últimes fotografies, per la mateixa època i per la mateixa zona, s’aprecia un sacaire esquerrà. Es tractaria del mateix sonador?


Fonts

-      BUSQUETS, Simó, i SANS, Francesc. Les cornamuses i el sac de gemecs. Sabadell. 1995.
-      CUSCÓ, Joan. “El ball de cercolets”. Revista Caramella, núm. IX. Massalfassar, Lluçà, Reus. Juliol-desembre de 2003.
-      DIVERSOS AUTORS. Catàleg de l’exposició "El Sac de Gemecs a Catalunya". Generalitat de Catalunya. Barcelona. 1990.
-      DIVERSOS AUTORS. Festa Major. Vilafranca del Penedès. Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Vilafranca del Penedès. 2003.
-      Informacions orals obtingudes de Francesc Sans Bonet.
-      MILÀ, Jordi. Borregaires i altres antics músics populars de les muntanyes de Garraf. Grup d’Estudis Sitgetans. Sitges. 2000.

Entrada modificada el 4.2.2024

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada