dissabte, 15 d’octubre de 2011

Sonadors de sac de gemecs. S. XIX i XX (VII)


En aquesta entrada reproduïm fotografies amb sacaires sense identificar.


-      Ball de pastorets de Vilafranca del Penedès. Anys 1910-1915. Programa de la festa major de Vilafranca de 1979. Col·lecció de Xavier Orriols.-      Festa major de Sitges. Cap a 1900. La foto correspon a la plaça de la Indústria de Sitges. Arxiu Històric de Sitges, col·lecció Matas i Puig.-      Postal amb el ball de panderos de Vilafranca del Penedès. Finals del s. XIX. Col·lecció de Joan Bosch.-      Ball de cercolets de Vilafranca del Penedès. Finals del s. XIX. A l’esquerra s’aprecia el grall d’un sac de gemecs i les mans del músic. Arxiu Carrutxa.A les tres últimes fotografies, per la mateixa època i per la mateixa zona, s’aprecia un sacaire esquerrà. Es tractaria del mateix sonador?


Fonts

-      BUSQUETS, Simó, i SANS, Francesc. Les cornamuses i el sac de gemecs. 1995.
-      CUSCÓ, Joan. “El ball de cercolets”. Revista Caramella, núm. IX. Massalfassar, Lluçà, Reus. Juliol-desembre 2003.
-      DIVERSOS AUTORS. Catàleg de l’exposició El Sac de Gemecs a Catalunya. Servei de Cultura Tradicional. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya. Barcelona. 1990.
-      DIVERSOS AUTORS. Festa Major. Vilafranca del Penedès. Ajuntament de Vilafranca del Penedès. 2003.
-      MILÀ, Jordi. Borregaires i altres antics músics populars de les muntanyes de Garraf. Grup d’Estudis Sitgetans. Sitges. 2000.

Entrada modificada el 10.7.2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada